Pensjonistpartipolitiker Knut Tveiten mener kostnadene for installering av vannmålere har løpt løpsk. Her er ordførerens svar.
I en interpellasjon til torsdagens bystyremøte stilte Tveiten spørsmålstegn ved hvorfor det koster over 6000 kroner å installere vannmåler i husene i Arendal. Bystyret har vedtatt at alle boliger skal ha vannmåler, og etter varsel fra kommunen må huseierne selv igangsette installasjonen.
Dyrt
Tveiten mener kostnadene for å installere vannmåler nærmest er doblet i forhold til det politikerne så for seg da de vedtok å innføre vannmålere i 2011.
– –Nå er det umulig å få til med mindre enn 6 – 7000. Hvor høy installasjons kostnad skal vi pålegge? spør han.
Tveiten ba også ordføreren si noe om hvor høye kostnader som skal ligge til grunn for at innbyggere i Arendal kommune skal kunne søke fritak fra å installere vannmåler.
Generell prisstigning
Under bystyremøtet for oktober svarte ordfører Robert Cornels Nordli med en grundig gjennomgang av kommunens arbeid med vannmålerne. En del av kostnaden kan forklares med prisstigning i rørleggerbransjen generelt.
– Vi tar utgangspunkt i det vi trodde i 2011 ca kr 3.500,- pr vannmålerinstallasjon. Dette var priser vi hadde forhørt oss om med flere kommuner og rørleggere i andre kommunen som installerte vannmålere. Prisstigningen på disse årene er ca 20 %. (Ifølge indeks for rørleggerfaget). Da er vi oppe i ca kr 4.300. Fortsatt et stykke igjen til dagens pris og vi vil prøve å gi ytterligere forklaringer på hvorfor prisen er blitt det den er blitt.
Trykkutgjevningstank
Resten av forklaringen er nokså teknisk. Når en rørlegger installerer vannmåler må også en trykkutjevningstank settes inn. Denne skal hindre farlig trykk når forurenset vann blir hindret i å gå tilbake til kommunenes vannledningsnett.
-Ved nyinstallasjon i en bygning skal det etter plan- og bygningslovens tekniske forskrift installeres tilbakeslagsventil, også fra privathus. Dette gjøres for å sikre farlig eller forurenset vann fra å trenge tilbake til kommunens vannledningsnett. Installasjon av denne ventilen fører til, eller kan føre til at det blir overtrykk i det innvendige ledningsnettet. Dette fordi ekspandert vann ikke lenger kan trenge tilbake til det kommunale ledningsnettet. For at ikke sikkerhetsventilen skal «blåse» anbefaler rørleggerne å installere en trykkutjevningstank. Dette gjør installasjonen dyrere enn vi antok i 2011.Vannmålerne i Arendal blir også montert i et konsoll og med en sil i forkant. Dette er å foretrekke, silen for å spare vannmåleren mot slitasje og konsollen for å lette senere utskifting, svarer ordføreren i interpellasjonen.
Les også: Stiller spørsmål ved vannmålerkostnaden
Les hele ordførerens svar her:
(Vi finner ikke akkurat dette i sakene av 8. desember 2011, men vet at installasjonspris på kr 3-4000 var prisen vi trodde var representativ på den tiden.)
Vi tar utgangspunkt i det vi trodde i 2011 ca kr 3.500,- pr vannmålerinstallasjon. Dette var priser vi hadde forhørt oss om med flere kommuner og rørleggere i andre kommunen som installerte vannmålere. Prisstigningen på disse årene er ca 20 %. (I følge indeks for rørleggerfaget). Da er vi oppe i ca kr 4.300. Fortsatt et stykke igjen til dagens pris og vi vil prøve å gi ytterligere forklaringer på hvorfor prisen er blitt det den er blitt.
Dette gir en høyere pris:
-Ved nyinstallasjon i en bygning skal det etter plan- og bygningslovens tekniske forskrift installeres tilbakeslagsventil, også fra privathus. Dette gjøres for å sikre farlig eller forurenset vann fra å trenge tilbake til kommunens vannledningsnett. Installasjon av denne ventilen fører til, eller kan føre til at det blir overtrykk i det innvendige ledningsnettet. Dette fordi ekspandert vann ikke lenger kan trenge tilbake til det kommunale ledningsnettet. For at ikke sikkerhetsventilen skal «blåse» anbefaler rørleggerne å installere en trykkutjevningstank. Dette gjør installasjonen dyrere enn vi antok i 2011.
-Vannmålerne i Arendal blir også montert i et konsoll og med en sil i forkant. Dette er å foretrekke, silen for å spare vannmåleren mot slitasje og konsollen for å lette senere utskifting.
Når det gjelder installasjon og plassering av måleren er vi svært nøye på dette for at kommunens jobb og utgifter ved skifte av vannmåler skal bli akseptabel.
Vi har gitt noen utsettelser, men ingen fritak. Det vi har gjort som er nærmest fritak er at installasjonen kan utsettes til eierskifte. For eksempel i forbindelse med kombinasjonen eldre hus, eldre mennesker og komplisert innvendig ledningsanlegg. Flere inntak i en bolig. Vi mener at vedtaket fra 2011 er et riktig vedtak, blant annet fordi abonnentene da belastes for det reelle vannforbruket. Et annet viktig moment var å få ned forbruket om sommeren. Ekstremt vannforbruk i form av hagevanning fører til en dårligere leveringssikkerhet.
Forhold knyttet til økonomi:
- Dersom eiendommens beskaffenhet medfører at installasjon av vannmåler krever ombygging, og dokumenterte kostnader for installasjon overstiger kr. 10 000 inkl. mva, kan det gis utsettelse i 2 år. Formålet med utsettelsen er at abonnenten skal få mulighet til å sette av midler til dekning av kostnadene.
- Ved dokumenterte kostnader over kr 20 000 inkl. mva for installasjon av vannmåler, kan det gis fritak for kravet om installasjon av vannmåler.
- Ved økonomiske problemer kan det gis utsettelse inntil 1 år etter søknad. Ved utsettelse lenger enn et år må det kreves dokumentasjon, f.eks. kopi av selvangivelse. Grunnlaget for å få utsettelse ut over 1 år er at abonnentene ligger innenfor de samme inntektsgrense som benyttes ved søknad om nedsettelse/ettergivelse av eiendomsskatt.