«Fortet SMS» heter den arendalsutviklede appen, som i første omgang skal gjøre det lettere for unge flyktninger å bli integrert.
Allerede i juni ble prosjektet som skal gjøre det enklere for unge flyktninger å komme seg til og fra fritidsaktiviteter på en trygg måte presentert på et seminar i Arendal. Under Arendalsuka benyttet prosjektleder, idemaker og mottaker av Arendal kommunes frivillighetspris 2015, Rolf Josephsen, muligheten til å presentere mobilappen for et bredere publikum. Appen har nå blitt testet i flere runder og på nyåret skal den tas i bruk i Arendal.
–Det er hyggelig å kunne melde at det fungerer og at visjonen jeg hadde virker i praksis, sa initiativtageren til de fremmøtte i teatersalen på aktivitetshuset Kilden.
Ikke alene
Med seg på laget har han fått frivillighetsnettverket «Med hjerte for Arendal», Hisøy Idrettslag, Kirkens Bymisjon, Arendal Bokseklubb, Aust-Agder Idrettskrets, Rotary, Lions, Arendal Voksenopplæring og Arendal kommune. Finansiering av appen står blant annet Gjensidigestiftelsen og Extrastiftelsen for.
–Midt i integrering og inkludering oppstår det et behov for innovasjon, påpekte leder Lisbeth Iversen i Med hjertet for Arendal.
Josephsen gjorde et stort poeng av at for å skape den best mulige løsningen nytter det ikke å sitte alene, men at samarbeid på tvers er helt vesentlig for å lykkes. Ifølge Josephsen har også Norges idrettsforbund løftet blikket mot «Fortet SMS», ettersom det fra politisk hold har blitt poengtert at idretten i Norge er en av de viktigste integreringsarenaene.
Les også: Vil integrere flere med taxi-app
Tilstelninger ikke nok
Han mener det er vel og bra med fester og sammenkomster med innvandrere som presenterer seg for nærmiljøet, men at det er hverdagsintegreringen som er nøkkelen til suksess.
–Jeg tror nøkkelen til suksess er at de kommer ut der andre er. Fine tilstelninger er bra, men det holder ikke, sier han.
Josephsens tankegang er at det er enklere for folk å forholde seg til få enkeltpersoner når det skal integreres og inkluderes. Mobilapplikasjonen «Fortet SMS» fungerer slik at brukeren kan finne aktiviteter i nærheten og melde seg på. Samtidig kan brukeren melde transportbehov, der forhåndsgodkjente sjåfører fra Lions og Rotary får en kjøreliste og kan stå for kjøringen til og fra aktivitetene.
–Når ikke du har sertifikat og det ikke er et busstilbud kommer du deg ikke dit, poengterte Josephsen.
Les også: Integrering på Fortet

Svært positive
Svein Mork Dahl representerte Rotary under forhåndslanseringen og han både håper og tror medlemmene vil ta prosjektet godt imot.
–Jeg tror dette er en perfekt måte å få inkludert i hverdagen, sa han.
Hilde Mjøs ved Arendal voksenopplæring sa at en nøkkel for å nå flyktningungdom er at mødre og fedre får informasjon om prosjektet, hvordan det fungerer og at det er trygt. Hun understreket at å samarbeide om prosjektet er midt i målskiven for voksenopplæringen.
–Dette er et fantastisk, fantastisk prosjekt, skrøt Mjøs.
Karete Høiberg Johansen i Aust-Agder Idrettskrets sa at det er gøy at Josephsen vil satse på idrettsnorge og at hun har veldig lyst at å være med som brobygger. Hun sa at det er kjent at idretten sliter med frafall og at det er utstyrsjag og dyre turer hauset opp av pengesterke foreldre, som er noe av årsaken til det. Hun tror en slik app kan føre til vennskap og koble nettverk i tillegg til å løse en praktisk utfordring, og at det er med på å senke terskelen for å bli med på aktiviteter.
–Da får de lov til å gjøre dette på en uflau måte. Jeg ser et enormt potensiale, sa hun.
Arild Olsbu i Kirkens Bymisjon Arendal mente at å være med på prosjektet er midt i gata også for bymisjonen og ser for seg at mange nye ideer vil dukke opp. Han varslet blant annet om «bymisjonsdrosja», som et tilbud til eldre som trenger transport til både lege og frisør, er under utvikling og dro kobling til gateentreprenørprosjektet.
–Vi ser for oss at appen kan gi oss noen ideer. Bymisjonsdrosja vil bli en del av bybildet, og kanskje kan appen gi nye arbeidsplasser også, sa han.
Elisabeth Nærestad, koordinator for integrering i Arendal kommune sa at prosjektet er viktig for kommunen å støtte, om enn ikke med penger direkte. Det skal heller aldri ha vært et tema.
–Det er bare å juble og si ja takk. Vi kan være med på informasjonsspredningen, sa hun blant annet.
Nærestad mente at denne måten å drive integreringsarbeid på er det som skaper tilhørighet og fellesskap.
Les også: UKAS NAVN: Rolf Josephsen
Flere målgrupper
Fra salen ble det stilt spørsmål om appen kun er for flyktninger, og det ble pekt på at det finnes barn og unge som kanskje har lettere funksjonshemminger som også kan ha problemer med å komme seg til aktivteter. Josephsens svar til det er at et sted må en starte og at fokuset først og fremst var akutt å finne en løsning for integrering av flyktninger.
–Det er helt klart at det er en kjempestor gruppe andre som har et behov for dette, men vi må være tålmodige, svarte han.
Karete Johansen fra Aust-Agder Idrettskrets oppfordret til godt samarbeid mellom alle aktørene frem til neste års politiske festival for å da kunne gå enda høyere ut ved å legge frem resultater og erfaringer under Arendalsuka 2017.
Ifølge Josephsen er det lagt opp til en lansering i Arendal i 2017, deretter utvide til nabokommuner i 2018 og fra 2019 er målet at lag og foreninger over hele landet kan knytte seg til appen som skal sørge for hverdagsintegrering. Bakgrunnen for tidsaspektet er at det tar tid å organisere det sosiale nettverket, som faktisk må på plass bak teknologien, for at tjenesten kan bli en suksess.