Quantcast
Channel: Nyheter – Arendals Tidende
Viewing all 206 articles
Browse latest View live

Innfører nye fylkeskommunale utmerkelser

$
0
0

Aust-Agder fylkesting har innført to nye priser som kan deles ut hvert år.

I fylkesutvalget tirsdag fikk fylkesrådmannen enstemmig vedtatt å innføre to nye utmerkelser, Årets lærebedrift- og Årets instruktør i Aust-Agder. Prisene kan deles ut fylkets yrkesopplæringsnemd. Prisen for «Årets lærebedrift i Aust-Agder» kan gis til enkeltbedrifter eller bedriftsmedlemmer i et opplæringskontor, som har utmerket seg i jobben med å utdanne både lærlinger, lærekandidater og praksisbrevkandidater. Prisen for «Årets instruktør» kan deles ut til en person som har utmerket seg som ambassadør for fagopplæring og god rollemodell.

Årets lærling
I 2014 ble prisen «Årets lærling» opprettet og siden den gang er den delt ut to ganger. Den positive omtalen prisen har fått gjør at fylkesrådmannen mener fagopplæringen har fått et løft. I november i år vedtok yrkesopplæringsnemnda å be fylkesadministrasjonen om å få innført priser også for lærebedrifter og instruktører. Et mål med innføring av prisene er å stimulere til bedre ytelse både hos de som er i lære og lærebedrifter deres instruktører.
–Samtidig vil prisene kunne stimulere til statusheving og økt rekruttering til yrkesfagene, heter det i fylkesrådmannens saksfremlegg.

Les også: Arendalspolitikere ble satt på lærlingbenken

Høythengende
I forbindelse med opprettelsen av prisene er det utarbeidet statutter for tildelding, og i vedtaket tas det høyde for at om ikke det er kommet forslag om godt kvalifiserte kandidater så skal ikke prisen deles ut. Det er fordi den må være prestisjefylt. Når det er kandidater til prisen skal den deles ut under den årlige høytidelige utdelingen av fag- og svennebrev i regi av fylkeskommunen. Det legges opp til at prisene for første gang deles ut i februar 2017. Premien som følger utmerkelsene er kunst på en verdi av inntil 5 000 kroner.


Skroter samtlige tilbud på skolebygging

$
0
0

Arendal Eiendom KF fikk seks tilbud på bygging av ny skole på Tromøy, men har avvist alle.

Dermed er det fortsatt i det blå hvem som får oppdraget med å bygge den nye 1-10 skolen på heia mellom Færvik bo- og omsorgssenter og Tromøyhallen. Grunnarbeidene pågår for fullt og forleden feiret rektor, ansatte og 500 elever at det endelig skal komme et nytt skolebygg.

Les også: Endelig kan de slippe jubelen løs

Vil ikke kommentere
Daglig leder Øystein Sangvik i Arendal Eiendom KF avviser at det er noen form for forhandlingsteknikk som utøves for å få lavest mulig pris. Kalkylen som ligger til grunn er at den nye skolen vil koste 280 millioner kroner å realisere.
–Dette er ikke en entreprise med forhandling, men jeg har ingen kommentar til selve prosedyren ved dette, sier Sangvik.

NY ANBUDSRUNDE: Daglig leder Rune Sangvik i Arendal Eiendom KF under et møte i foretaksstyret tidligere i høst. Foto: Esben Holm Eskelund
NY ANBUDSRUNDE: Daglig leder Rune Sangvik i Arendal Eiendom KF under et møte i foretaksstyret tidligere i høst. Foto: Esben Holm Eskelund

Skolestart 2019
Etter planen skal den nye skole stå ferdig til skolestart høstsemesteret 2019. Sangvik fastholder at ambisjonen fortsatt er at bygget skal stå klart til bruk innen da. I januar skal det lyses ut en ny anbudsinvitasjon. Sangvik sier at det ikke vil bli satt noen spesiell frist på den nye konkurranseutlysningen.
–Dette er en litt kjedelig julegave til de på Roligheten som allerede har feiret?
–Vi skulle gjerne ha unngått denne situasjonen som har oppstått, sier Sangvik.

Fikk råd
Etter det Arendals Tidende erfarer skal eiendomsforetaket ha bestemt seg for å skrote tilbudene etter råd fra konsulentselskapet Rambøll Norge as og eksterne advokater. Det skal være et samlet styre i eiendomsforetaket som har gitt støtte til ledelsen om å avvise tilbudene og å utlyse en ny konkurranse.

River utleiegarasjer, men «glemte» leietakerne

$
0
0

Politikerne ber kommunalsjefen om å finne en løsning for leietakere som leier garasjeplass av kommunen i Barbu.

I forbindelse med byggingen av den nye rundkjøringen, som får en diameter på 42 meter og utvides med en ekstra «arm» fra tre til fire tilførsler, skal det gjøres mye arbeid videre opp forbi den tidligere offentlige parkeringsplassen i Møllebakken. Denne er allerede fjernet og er i dag en del av den midlertidige veiløsningen gjennom det gamle strandstedet. Når området nord og nordøst for rundkjøringen er ferdig skal området være forvandlet med beplantning, en sjøbu skal flyttes dit fra Kystveien, en ny grusdekket sti et stykke oppover langs elven skal anlegges, området får nedgravd avfallsløsning og det anlegges ti parkeringsplasser mot elva. I den opprinnelige planen lå det at deler av det gamle elveløpet åpnes opp med bru over. Av økonomiske årsaker skjer ikke det med det første, men arealet skal få gressdekke. Da bystyret behandlet planen i juni fikk Miljøpartiet og Pensjonistpartiet enstemmig vedtatt at det bør stilles krav om grøntområde langs elva og at gjenåpning skal gjennomføres når området er ferdigstilt. En planlagt støyskjerm mot fylkesveien blir heller ikke bygget med det første.

BARBU-PLANEN: Slik ser planene for oppgradering av området nord-nordøst for den nye rundkjøringen i Barbu ut. Klikk på bildet for stor utgave. Illustrasjon: Asplan Viak
BARBU-PLANEN: Slik ser planene for oppgradering av området nord-nordøst for den nye rundkjøringen i Barbu ut. Klikk på bildet for stor utgave. Illustrasjon: Asplan Viak

River utleiegarasjer
I gatestubben Barbu skal et eksisterende garasjeanlegg rives, et pumpehus flyttes og Barbu-beboere som i dag leier plass av kommunen henvises til å parkere andre steder. Bakgrunnen er at politikerne i juni vedtok den endelige detaljreguleringsplanen for rundkjøringen, som omfatter en god del mer enn bare den veitekniske løsningen. Det politikerne ikke hadde i tankene da planen ble vedtatt var utleieforholdene i de riveklare garasjene, noe kommunalsjef Geir Skjæveland bekreftet i kommuneplanutvalget torsdag.
–De som hadde disse plassene er ikke tilgodesett i denne planen. Det er lagt til rette for offentlig parkering, men da må de være tidlig ute, sa han til politikerne.
Skjævesland opplyste at han ikke satt på all informasjon men at leietakerne er sagt opp og at Arendal Eiendom KF er på saken og at det antakelig handler om å legge frem tilbud om kjøp av parkeringsplass i Torvet P-hus.

Les også: Frykter en skog av trær i Barbu-parken

RAUSHET ER GULL: Høyres Roar Gundersen (midt i bildet) mener kommunen bør finne en løsning for leietakere som får revet garasjeplassene sine. Foto: Esben Holm Eskelund
RAUSHET ER GULL: Høyres Roar Gundersen (midt i bildet) mener kommunen bør finne en løsning for leietakere som får revet garasjeplassene sine. Foto: Esben Holm Eskelund

Uheldig
Problematikken kom som en overraskelse på kommuneplanutvalgets leder Nina Jentoft (Ap).
–Dette er naboer som har fått store omveltninger i sitt lokalmiljø på mange måter. Jeg vet ikke hvor vidt vi synes det er greit at det blir sånn. Jeg synes det er litt uheldig at de fikk denne belastningen. Jeg var ikke klar over at reguleringsplanen var så streng, sa Jentoft.
Einar Krafft Myhren (SV) ba om muligheten for en betenkning om konsekvenser og hvilke muligheter som finnes for å få til at beboere kan leie plassene som er tenkt offentlige når garasjene forsvinner.
–Vi vil jo heller at de som kommer andre steder fra og skal inn til byen skal kjøre inn i fjellet og parkere. Med respekt å melde, de som bor der nå har ikke bedt om dette, sa han.
Utvalgslederen sa seg helt enig med Myhren og mener de som leier i dag og bor nærmest har mest behov for parkering i nærmiljøet og at det må være mulig å løse floken. Hun sa hun synes det er underlig at de nærmeste naboene til den offentlige parkeringen må parkere i fjell lenger vekk og at hun slett ikke hadde tenkt nok på.

Les også: Barbu-elva hentet frem fra dypet

Være rause
Høyres Roar Gundersen mente utvalgslederen slett ikke trengte å beklage at hun ikke hadde tenkt på det, fordi det trolig gjelder alle politikerne. Han ba kommunalsjefen vise kommunen frem fra den rause siden.
–Jeg synes forslaget fra Einar er fint. Det er jo jul og en skal være rause. Planutvalget kan vel bare gi Geir i oppgave å få til en løsning. Det er opp til kommunen å være litt rause, sa han.
Skjæveland sa at en inngjerding av parkeringsplasser på det offentlige parkeringsområdet kan være en mulig løsning, men ba om å få komme tilbake til spørsmålet over nyttår for å gjøre rede for hva som er mulig å få til i den eksisterende reguleringsplanen uten å måtte ta den opp til ny politisk behandling.

Arendalsdame vant fri bruk av bil i ett år

$
0
0

I forbindelse med at RSA Bil har lansert Suzuki Ignis 4×4 Hybrid ble det iverksatt en konkurranse der premien var et års fritt bruk av den nye modellen.

Tidlig onsdag ettermiddag fikk arendalskvinnen Ellen Askeland en julegave utenom det vanlige da hun mottok beskjeden om at hun hadde vunnet konkurransen. Nå kan hun kjøre hybriden fritt i ett år uten andre kostnader enn drivstoff, og hun uttrykte stor begeistring da hun mottok gevinsten av salgssjef Jan Erik Stiansen utenfor RSA Bil på Krøgenes i Arendal.

 

 

Slik blir prisnivået i kommunen i 2017

$
0
0

Bystyret skrur opp kostnadsnivået for innbyggerne i Arendal i 2017. Her er en oversikt over tjenester og tilbud som kan gjøre dypere innhogg i privatøkonomien.

I begynnelsen av desember fikk fempartiene i bystyret gjennomslag for budsjettet for Arendal. Mens flere av opposisjonspartiene gikk inn for å redusere blant annet eiendomsskatten, gikk flertallet Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Venstre inn for å opprettholde avgiftsnivået på eiendom. De fem partiene har også kalkulert med rundt én million kroner i økte inntekter fra eiendom på grunn av at nye eiendommer og boliger skal skattlegges. Samlet anslås inntektene fra eiendomsskatt til 110,4 millioner kroner i 2017.

75 kroner barnehageøkning
For å ha barn i kommunal barnehage er det bestemt at satsen økes med 75 kroner til 2 730 kroner, samt at satsene for redusert oppholdstid blir justert så det står i forhold. Har en husstand lavere enn 500 500 kroner i samlet inntekt skal kommunen tilby lavere pris på barnehageplass. Familier som har samlet inntekt på maks 428 000 kroner vil fra 1. august 2017 ha krav på gratis kjernetid i barnehagene med 20 timer hver uke.  Å ha barn i skolefritidsordningen (SFO) øker marginalt for full plass fra 2 700 kroner til 2 725 kroner. Redusert plass inntil 11 timer i uken øker fra 2 100 til 2 125 kroner for SFO som har matservering, mens prisen blir 1 975 kroner for SFO som ikke serverer måltid. Skal barnet ditt på SFO en dag det egentlig ikke har SFO-tid øker prisen fra 230 kroner til 240 kroner.

BUDSJETTPAKKENE: Fempartienes politiske korrekturlakk

Dyrere dusj og toalett
Etter at bystyret bestemte seg for å innføre vannmåler i alle husstander i Arendal innen 2020 har installasjonsjobben pågått. Samtidig har innføringen av vannmåler ført til at inntektene til kommunen går ned. Samlet har kommunen fått 7,5 millioner kroner mindre inn i 2015 og 2016 fordi det er det faktiske vannforbruket som betales for, i stedet for en avregning basert på antall kvadratmeter bolig. Utskiftning av gammelt ledningsnett og bruk av fondsmidler de siste årene for å dekke tapte inntekter gjør at kostnadene for vann, avløp, renovasjon og feiing gjør et hopp på 6,4 prosent neste år og frem til 2020 vil øke med mellom fire og fem prosent – en samlet økning på litt over 33 prosent. Bor en i middels bolig på 140 kvadratmeter i 2017 anslås gebyrøkningen til 4,85 prosent. For vann vil en da måtte betale 2 801 kroner i abonnement- og forbruksgebyr, til sammen 2 801 kroner. Det er 36 kroner mer enn i 2016. Satsen for vannavgift etter forbruk per kubikkmeter settes imidlertid ned med to prosent, til ni kroner og åtti øre. For avløp er det samlede gebyret satt til 5 094 kroner, en økning på 660 kroner. Et standard renovasjonsgebyr øker med 40 kroner i året fra 3 929 i 2016 til 3 969 i 2017, mens gebyret for å få feieren opp på taket annet hvert år holdes fast på 300 kroner i året. Skal feieren derimot kontrollere ditt nye ildsted må du  ut med to prosent mer enn i 2016, da satsen øker fra 727 kroner til 742 kroner. Ønsker du at brannvesenet skal komme og sette fyr på huset ditt og på den måten gjøre rivingsjobben enkel for deg selv og til en øvelse for brannvesenet må du ut med 41 400 kroner.

BUDSJETTPAKKENE: Frp kutter fra toppen

Samme skøytepris
Arendal og omegn skøytebane på Myra er et populært utfartssted. For 2017 skal prisene holde seg på dagens nivå med 90 kroner for en familiebillett, 700 kroner for et sesongkort for voksne og 350 kroner for et sesongkort for barn. Kostnaden for å leie i kommunale anlegg og bygg skal også holde seg på samme nivå som i 2016, med eksempelvis 150 kroner timen for et klasserom på en skole, eller 2 250 kroner for et døgns leie.  Nytt av året er at kommunen vil kreve inn leie for bruk av rom, baner og utstyr i Arendal Idrettspark og Sør Amfi. Eksempelvis vil det koste 1 5000 kroner i timen å leie begge banene i flerbrukshallen, mens leie av tennishallen vil koste 2 000 kroner pr. time. Kulturskoletilbudet holdes fast på 1 900 kroner i halvåret for scenekunst og drama, rytmisk samspill vil koste 515 kroner og instrumentleie vil ligge på 430 kroner som i 2016. For å dyppe legemet i Stinta svømmehall vil prisene være uforandret på 40 kroner for voksne og 20 for barn under 16 år.

BUDSJETTPAKKENE: Høyre plukker grønt

Dyrere viten
For Vitensenteret Sørlandet skrus prisene noe opp. En familiebillett for tre personer øker med en femkroning, mens tilsvarende for fire personer blir ti kroner dyrere og vil koste 330 kroner. For familier på fem og seks personer vil prishoppet bli på henholdsvis 15 og 20 kroner fra 390 kroner til 405 kroner og 460 kroner til 480 kroner. Årskortet for en familie på fire kostet 1440 kroner i 2016, men vil fra 2017 ikke være mulig å kjøpe. For å leie auditoriet i biblioteket må lokale leietakere betale en femtilapp mer, 300 kroner og i tillegg 500 kroner for bruk av høyttaleranlegg og videofremviser. Utenbys leietakere av auditoriet må ut med en hundrelapp mer, 600 kroner med tillegg for eventuelt lyd- og videoanlegg. Prisene for å leie kursrom i Eureka-bygget i Kunnskapshavna øker også med alt fra seks til 36 prosent økning. Å leie eksempelvis kursrom 4 i tre timer øker fra 1 100 til 1 500 kroner i 2017.

Dyrere hjelp
For eldre og andre som trenger praktisk bistand, hjelp til vask av tøy, stryking og rulling og eventuelt leie av håndklær og sengetøy blir prisene også justert oppover. Generelt er økningen på fem prosent og en månedsavtale om vask av privat tøy og sengetøy vil eksempelvis koste 670 kroner i 2017 mot 639 kroner i 2016. Mattilbudet i kafeteria, middag hjem, frokost og kvelds øker med tre prosent og en avtale om alle måltider vil øke fra 3 785 kroner til 3 898 kroner. Det vil også koste to kroner mer å delta på aktivitetstilbudet rettet mot psykisk helse per gang. Kostnaden for et døgnopphold på korttids sykehjem skrus opp med en femmer til 155 kroner, mens transport skrus opp med to kroner for hver gang, til 48 kroner. Bruk av trygghetsalarm øker med mellom tre og fem prosent og blir høyest for dem som har høyest inntekt på over fem ganger grunnbeløpet. Disse får en økning på 30 kroner i måneden for alarmtjenesten, mens de som har inntekt under to ganger grunnbeløpet må ut med åtte kroner mer i måneden. For å bli transport til og fra dag- og aktivitetstilbud øker prisene med fem prosent og for å bli kjørt fem dager i uken må en i 2017 betale 1 102 kroner i måneden, mens det vil koste 221 kroner for transport én dag i uken.

Dyrere byggesak
Generelt økes ikke parkeringsavgiftene i Arendal i 2017, mens leieplasser på Tyholmen, Kastellveien og i Gamle Kittelsbuktvei øker fra 7 125 kroner i året til 7 250 kroner. Kommunen jobber fortsatt i retning av å sende ut færre papirfakturaer og øker prisen med ti prosent, fra en femtilapp til 55 kroner, mens avtalegiro og efaktura i 2017 også er gratis. Søker du om gravetillatelse må du ut med en femtilapp mer for hvert klarsignal og graver du i en kommunal vei må du ut med 165 kroner for hver kvadratmeter du ødelegger ut over ti kvadratmeter. For å få en oppmålingsingeniør ut på oppdrag øker prisen med 1oo kroner timen, til 1 000 kroner og merkantil- og oppmålingshjelp økes fra 700 kroner til 800 kroner timen. Det gjøres også en generell justering i byggesaksgebyrene i kommunen på åtte prosent. Det kraftigste gebyhoppet er på 27 prosent og omhandler saker der det kommer forslag til mindre endringer i politisk behandlede reguleringsplaner. I 2016 kostet dette 15 750, mens kostnaden i 2017 blir 20 000 kroner. For å få utlevert kart som viser eiendomsgrenser, vann- og avløpsforhold og andre kartbaserte tjenester øker prisene med fem prosent.

Dømt for å stjele 21.000 kroner fra elevkonsert

$
0
0

Et medlem av et foreldrearbeidsutvalg ved en av skolene i Arendal er dømt for underslag.

Under en elevkonsert på en skole i Arendal i 2015 ble det solgt kaker med et overskudd på 21.000 kroner. Pengene ble gitt til et medlem i FAU på skolen, for at de skulle settes inn på FAU sin konto. Heller enn å sette pengene inn på FAU-kontoen, skal personen som er dømt ha satt pengene inn på egen konto.

MEDDOMMERE: Bystyret i Arendal har vedtatt en liste med aktuelle kandidater til verv som meddommer i Aust-Agder tingrett. Foto: Esben Holm Eskelund
DØMT: En person er dømt for underslag av pengene fra et kakesalg. Foto: Esben Holm Eskelund

– Med vilje
Personen innrømmet å ha satt pengene inn på feil konto, men mente det var gjort ved et uhell.
– Tiltalte har hevdet at hun ved en feiltakelse høsten 2015 satte pengene inn på sin egen konto, og at hun deretter brukte opp beløpet uten å forstå at dette var midlene som tilhørte FAU, gjengis det i rettens vurdering av saken.
Personen som er dømt har fortalt at feiloverføringen ikke ble oppdaget før noen måneder senere, og at pengene ikke har blitt betalt tilbake til skolen på grunn av økonomiske vanskeligheter.

I retten møtte rektoren ved skolen og fortalte at det flere ganger er blitt forsøkt å ha møter med personen som tok pengene. Retten mener det er bevist utover enhver rimelig tvil at pengene ble satt på feil konto med vilje.

31.000 kroner
Personen er nå dømt for underslag. I tillegg til å betale tilbake de 21.000 kronene fra kakesalget må en bot på 10.000 kroner betales. Samtidig er personen dømt til 30 dagers betinget fengsel. Retten har tatt hensyn til at personen ikke har tidligere dommer på seg og at det dreier seg om et engangstilfelle som oppstod ved å ha ansvar for så mye penger. At personen har misbrukt sin stilling i FAU er vektlagt i skjerpende retning.

Viewing all 206 articles
Browse latest View live